Από τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια με προτροπή της Μαρέβας Μητσοτάκη και τα βίντεο στα social media που δημοσίευαν τα στελέχη και οι υπουργοί της ΝΔ τις ημέρες της καραντίνας, φτάσαμε στα μέσα Ιουνίου να παραμένουν απλήρωτοι άνθρωποι που έδωσαν τη μάχη με τον κορονοϊό στην πρώτη γραμμή.
Πολύ γρήγορα φαίνεται ξέχασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους «ήρωες με τις άσπρες και πράσινες μπλούζες», όπως τους είχε αποκαλέσει σε διάγγελμα του τις ημέρες της καραντίνας.
Συγκεκριμένα, άνθρωποι που προσλήφθηκαν τους προηγούμενους μήνες και κλήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εν μέσω πανδημίας και αυξημένων αναγκών σε υγειονομικό προσωπικό (προσλήψεις που ήταν προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2019 αλλά η κυβέρνηση είχε για κάποιο λόγο “ξεχάσει”) παραμένουν απλήρωτοι.
Όπως αναφέρει το kanenasmonos.gr, για άγνωστες μέχρι σήμερα αιτίες, οι μισθοί που ήταν προγραμματισμένο κατατεθούν στις 10/06, θα κατατεθούν, και αν… μετά τις 27/06 (!), όπως πληροφορήθηκαν οι εργαζόμενοι-ες καθυστερημένα απ το γραφείο μισθοδοσίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Λαϊκό .
24ωρη πανυγειονομική απεργία στις 16 Ιουνίου
Την ίδια ώρα, στους δρόμους αναμένεται να βρεθεί την Τρίτη σύσσωμη η κοινότητα των εργαζόμενων στα νοσοκομεία μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και την ΠΟΕΔΗΝ σε πανυγειονομική απεργία την Τρίτη 16 Ιουνίου.
Η ΟΕΝΓΕ απηύθυνε κάλεσμα συγκέντρωσης στην πλατεία Μαβίλη στις 8:30 το πρωί. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Υγείας με «στόχο να ακουστεί ξανά η φωνή των υγειονομικών».
Η Ομοσπονδία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να εφαρμόζει την «χρεοκοπημένη πολιτική που θεωρεί την υγεία-ατομική ευθύνη και τις υπηρεσίες υγείας – εμπόρευμα» και όπως επισημαίνει σε σχετική της ανακοίνωση, η πολιτική αυτή «ευθύνεται για τα χάλια του δημόσιου συστήματος υγείας, τα ράντζα, τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής, τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, την εντατικοποίηση, την περιπλάνηση των υγειονομικών από τη μία μονάδα στην άλλη για να μπαλώνουν τρύπες, τις περικοπές και τις αυξημένες πληρωμές για τους ασθενείς».
«Αυτή η πολιτική ευθύνεται για το γεγονός ότι τον 21ο αιώνα ένα ολόκληρο ΕΣΥ μετατράπηκε σε κορωνοΕΣΥ, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της επιδημίας χωρίς να μπορεί να συνδυάσει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορονοϊό με την περίθαλψη ασθενών με άλλες παθήσεις. Για την αναστολή της λειτουργίας και τον παροπλισμό ολόκληρων τμημάτων και κλινικών» σημειώνει, προσθέτονας παράλληλα ότι «εκατομμύρια ασθενείς με χρόνια νοσήματα έμειναν ξεκρέμαστοι» ενώ μπήκε «φρένο στη διάγνωση και τη θεραπεία ακόμα και ογκολογικών ασθενών με άγνωστες συνέπειες για την υγεία τους, που δεν αποτυπώνονται στις στατιστικές για τον κορονοϊό».